Οινοποίηση με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον

Η πολιτική λειτουργίας του οινοποιείου μας είναι συνδεδεμένη με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, γι αυτό το σχεδιάσαμε σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ακολουθώντας τον πανάρχαιο αρχιτεκτονικό τρόπο κτιστού περιβάλλοντος των Ικαριωτών, που συνοψίζεται στην αρχή: μέσα στη γη ή κοντά στη γη.

Το οινοποιείο μας είναι υπόσκαφο και δεν χρησιμοποιούμε κλιματισμό για τους χώρους του, ενώ οι ψυχόμενες δεξαμενές μας λειτουργούν για το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

Ένας μεγάλος, σχεδόν κυκλικός διάδρομος, που περιβάλει το οινοποιείο μας και επικοινωνεί με το εξωτερικό περιβάλλον (από το ανατολικό και δυτικό μέρος), μας εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για τα κρασιά μας χωρίς να απαιτείται κατανάλωση ενέργειας.

Όλος ο ανοξείδωτος εξοπλισμός καθαρίζεται με το νερό του δικτύου και χωρίς χρήση χημικών, ενώ όλοι οι λαμπτήρες μας έχουν αντικατασταθεί με αντίστοιχους led, εξοικονομώντας περισσότερα από 10.000 kWh ετησίως.

Το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων της οινοποίησης (στέμφυλα, κουκούτσια και κοτσάνια) οδηγείται για κομποστοποίηση, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία προϊόντων που σχετίζονται με τη διατροφή, την υγεία και την ομορφιά. Στόχος μας είναι την επόμενη πενταετία να ελαχιστοποιήσουμε τα απόβλητα κατά 80%, χρησιμοποιώντας τις οινολάσπες και επενδύοντας σε αυτές.

Παράλληλα, μέσα στην επόμενη πενταετία στοχεύουμε στη σημαντική μείωση του κόστους οινοποίησης (κατά 60%), δίνοντας έμφαση στον παραδοσιακό Ικαριώτικο τρόπο παραγωγής κρασιού: υποδοχή των σταφυλιών μέσα στο πέτρινο πατητήρι και στη συνέχεια ζύμωση και ωρίμανση σε πιθάρια χωμένα μέσα στη γη.