Natural wines, βιοτεχνολογία, βιοδυναμική καλλιέργεια, βιολογική γεωργία…

Το οινοποιείο μας συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του τμήματος Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας εφαρμόζουμε στις διαδικασίες οινοποίησης καινοτόμες ιδέες, όπως υλοποίηση διδακτορικών διατριβών, που στόχο έχουν τη μεταφορά στο κρασί όσο γίνεται περισσότερων πρωτογενών στοιχείων του σταφυλιού.

Οι κύριες μέθοδοι, που χρησιμοποιούμε, αφορούν στη βιοτεχνολογία και αποσκοπούν στην ενδυνάμωση και στον προεγκλιματισμό των ζυμών (γηγενών και εξευγενισμένων). Στόχος της προσέγγισής μας αυτής είναι να κατευθύνουμε με φυσικούς τρόπους τις ζύμες και να παράγουμε οίνους με ελάχιστα πρόσθετα, αλλά και αυτό-προστατευόμενους.

Οι πρακτικές που ακολουθούνται έχουν παρουσιασθεί σε πλήθος συνεδρίων στο εξωτερικό και βασίζονται στο επιστημονικό και ερευνητικό έργο του καθηγητή οινολογίας Ηλία Νερατζή, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση συνεργάτη στην προσπάθειά μας αυτή. Περισσότερες πληροφορίες για το επιστημονικό έργο και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του εμπνευστή και συνεργάτη μας Ηλία Νερατζή μπορείτε να βρείτε εδώ

Επιπρόσθετα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε εξελίξει την οινοποίηση στον υπαίθριο χώρο του οινοποιείου μας, παράγοντας κρασιά με ελάχιστη παρεμβολή μηχανών (διεθνώς γνωστά ως Naturalwines) και προσπαθώντας να αναδείξουμε τον πλούτο της ικαριακής οινικής παράδοσης. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά, τόσο η ένταξη στην ομάδα του οινοποιείου μας του γιου μας Κωνσταντίνου Αφιανές (οινοποιού, με σπουδές στο Μπορντώ της Γαλλίας), όσο και η φιλική συνεργασία του οινολόγου και διδάκτωρ στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών Λάζαρου Γατσέλου. Παράλληλα, ακολουθούμε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, με οργανισμό πιστοποίησης τη ΔΗΩ, τόσο για τα αμπέλια όσο και για το οινοποιείο μας, ενώ έχουμε αρχίσει να εισάγουμε στην καλλιέργεια τις αρχές της βιοδυναμικής.