Για περισσότερα από 20 χρόνια, με πολύ αγάπη, έμφαση στις βιολογικές μορφές καλλιέργειας και με διάθεση δημιουργικού πειραματισμού, καλλιεργούμε στον τόπο μας τις δύο τοπικές Π.Γ.Ε. ποικιλίες σταφυλιών,  Φωκιανό και Μπεγλέρι. Οινοποιώντας με διαφορετικές τεχνικές και χρησιμοποιώντας πειραματικούς αμπελώνες σε διαφορετικά υψόμετρα και μικροκλίματα σε όλη τη δυτική πλευρά του νησιού, παρατηρήσαμε ότι οι δύο αυτές άγνωστες στον υπόλοιπο κόσμο ποικιλίες, παράγουν εξαιρετικά τελικά προϊόντα, με μεγάλη διάρκεια και βελτίωση σε βάθος χρόνου, σε μπλεντ και μονοποικιλιακά (έτσι οινοποιούμε τα  τελευταία δέκα χρόνια).

Όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένοι τρύγοι μας έδωσαν οίνους εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής αξίας, που φυλάσσονται στην κάβα μας και σας προτείνουμε να τους δοκιμάσετε σε συνδυασμό με κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής αλλά και ικαριακής κουζίνας.

Τα κρασιά μας

Από την ποικιλία Φωκιανό κατά τα πρώτα δύο χρόνια παράγονται φρέσκοι και υψηλής οξύτητας ερυθροί οίνοι, που παραπέμπουν αρωματικά σε κόκκινα φρούτα του δάσους (κεράσια, βύσσινα, πετροκέρασα, βατόμουρα και μαύρα μούρα). Στα πέντε χρόνια κυριαρχούν πλέον τα πιο ώριμα κόκκινα φρούτα του δάσους, μαζί με μπαχαρικά (λευκό πιπέρι συνήθως) και Ικαριακά τοπικά φρύγανα (ακισαρέ, μελισσόχορτο κ.ά.). Από τα οκτώ με δέκα χρόνια και έπειτα η ποικιλία δίνει όλα τα προαναφερθέντα σε μορφή αρώματος μαρμελάδας, δημιουργώντας οίνους που κολλάνε σε όλη την κοιλότητα του στόματος, παχιά ποτά που πλέον θυμίζουν λικέρ και γλυκά του κουταλιού της γιαγιάς. Άλλοτε γίνεται ένα γύρισμα σε «αιματώδεις» οίνους, με αρώματα επεξεργασμένου δέρματος και αίσθηση δυνατού λικέρ δαμάσκηνου, ανάλογα με την εσοδεία.

Από την ποικιλία Μπεγλέρι παράγονται λευκοί οίνοι με εκρηκτικές οξύτητες, πολύπλοκο χαρακτήρα και αρώματα που παραπέμπουν σε φρέσκα τροπικά φρούτα, όπως ανανά, ακτινίδιο, γλυκολέμονο και μάνγκο. Μετά τα δύο χρόνια αρχίζουν να κυριαρχούν τα πιο ώριμα τροπικά φρούτα, δίνοντας πιο μεστά κρασιά με πιο στρωτό σώμα, πιο γεμάτα και παχύρευστα. Μετά την πενταετία επικρατούν τα ώριμα πυρηνόκαρπα, όπως νεκταρίνι και βερίκοκο, ενώ με την κάθοδο της οξύτητας τους, αρχίζουν να εμφανίζονται στοιχεία λικέρ. Η πλέον θεαματική αλλαγή έρχεται στη δεκαετία, όταν κυριαρχούν τα γήινα αρώματα, με πιο έντονα αυτά της κερήθρας, των πλευρώτους και άλλων μανιταριών που φυτρώνουν στην Ικαρία.

Αξίζει να δοκιμάσει κανείς έστω και μία φορά έναν από τους παλαιωμένους οίνους (πενταετίας και άνω) που περιλαμβάνονται στην Κάβα μας!

AFIANES ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ ΜΠΕΓΛΕΡΙ


750 ml | 12% vol

Προτείνεται για: Βραδιές Θαλασσινών & Ιδιαίτερες Στιγμές

Έντονο χρυσαφί με δάκρυα μακράς διάρκειας και «κορδόνι» φυσαλίδων το οποίο διαρκεί έως και 90 λεπτά.

Πληθώρα αρωμάτων και γευστικών «αποχρώσεων» λόγω της υποθαλάσσιας ζύμωσης και ωρίμανσης.

Πολυδιάστατο και κρεμώδες με μακράς διάρκειας πολύπλοκη επίγευση.

Γαστρονομικοί Συνδυασμοί Ο τέλειος συνδυασμός με κοχύλια St. Jacques, φρέσκα στρείδια και χτένια με φρέσκο λεμόνι.

ICARUS BLACK ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟ


750 ml | 13,5% vol

Προτείνεται για: Μπάρμπεκιου & Βραδιές με Φίλους

Κόκκινο ρουμπινί της φωτιάς με δάκρυα μακράς διάρκειας.

Πολύπλοκη “μύτη” ώριμων κόκκινων φρούτων του δάσους και θερμών αρωμάτων από γαλλική δρυ.

Προκαλεί παραγωγή σάλιου. Γευστικά πλούσιο, θερμό, με μαλακές τανίνες, αγριοκέρασο και μαύρο μούρο στην κορύφωσή του. Απαλή και μακρά επίγευση.

Γαστρονομικοί Συνδυασμοί : Κίτρινα λιπαρά και πικάντικα τυριά και ψητά κρεατικά. Αγριογούρουνο ή αρνί της σούβλας με πατάτες του φούρνου με δενδρολίβανο και θυμάρι. Entrecôte και μπον φιλέ με κόκκινες πικάντικες σάλτσες. Σερβίρεται στους 16-18°C.

ICARUS ΕΡΥΘΡΩΠΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟ


750 ml | 14% vol

Προτείνεται για: Πάρτι

Αδιαφανές, κεραμιδί με πορτοκαλί ανταύγειες και δάκρυα μακράς διάρκειας.

Φρουτώδης & πολύπλοκη «μύτη» φρούτων του δάσους & βοτάνων, με αρώματα καρπουζιού, καραμέλας βουτύρου και τριαντάφυλλου.

Eκπλήσσει με το λευκό πιπέρι, τα αποξηραμένα φρούτα και τα Ικαριακά φρύγανα. Ο όγκος του ισορροπεί με τη δροσερή οξύτητα και την υψηλή μεταλλικότητά του.

Γαστρονομικοί Συνδυασμοί : Ελαφρά πιάτα αλλά και θαλασσινά με κόκκινες σάλτσες. Παραδοσιακή ελληνική όσο και ασιατική κουζίνα με γλυκόξινες γεύσεις. Σερβίρεται στους 10-12°C το καλοκαίρι και στους 16°C το χειμώνα.

LITANI ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΜΠΕΓΛΕΡΙ


750 ml | 13,5% vol

Προτείνεται για: Ρομαντικό Δείπνο ή Γυναικεία Βραδιά

Ελαφρώς θολό με δάκρυα μακράς διάρκειας λόγω του υψηλού αλκοολικού βαθμού (13,5 vol%).

Γλυκιά αίσθηση με κυρίαρχα αρώματα λευκών μανιταριών και πυρηνόκαρπων φρούτων.

Η αλμυρότητα, η γλυκιά επίγευση και η οξύτητα ισορροπούν άριστα με τα αρώματα κυδωνιού και καραμέλας βουτύρου.

Γαστρονομικοί Συνδυασμοί : Αρνάκι λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο & δεντρολίβανο, ψάρια σχάρας, φρούτα της θάλασσας και όστρακα, κίτρινα λιπαρά τυριά, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες και φιλέτα λευκών κρεάτων.

PITHARI ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ


750 ml | 12,2% vol

Προτείνεται για: Δείπνο για Δύο

Θολό με έντονο χρυσαφί χρώμα.

Καπνός, γκρέιπφρουτ, γήινα αρώματα (πρωτοβρόχι & βρεγμένος γρανίτης) αλλά και μανιτάρια.

Ένα σύνθετο κρασί terroir πλούσιο σε μέταλλα, γευστικά εξελισσόμενο, με αρωματικές νότες άγριων βοτάνων, καπνού και εσπεριδοειδών, με επίγευση υγρού γρανίτη.

Γαστρονομικοί Συνδυασμοί : Μαλάκια, όστρακα, στρείδια, αχιβάδες και παχιά ψάρια σχάρας. Καπνιστά τυριά και Καμαμπέρ, όπως και άγρια χόρτα με λεμόνι. Σερβίρεται στους 10-12°C.

PITHARI ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟ


750 ml | 12,5% vol

Προτείνεται για: Συνάντηση με Φίλους

Αδιαφανές, κεραμιδί με πορτοκαλί ανταύγειες και δάκρυα μακράς διάρκειας.

Ώριμα φρούτα του δάσους όπως κεράσι, λίτσι και βατόμουρο σε γλυκό του κουταλιού.

Αρώματα βύσσινου και αγριοκέρασου, έντονη μεταλλικότητα και επίγευση βρεγμένου γρανίτη.

Γαστρονομικοί Συνδυασμοί : Πιάτα με γλυκόξινες γεύσεις, κρεατικά με άγρια χόρτα, κουνέλι στιφάδο, γιουβέτσι, γεμιστά, ντολμαδάκια, ικαριώτικο σουφικό και μαγειρειό.

ΨΑΡΟ-ΝΙΚΟΛΑΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ ΜΠΕΓΛΕΡΙ


750 ml | 11,5% vol

Προτείνεται για: Οικογενειακές Συγκεντρώσεις

Λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα με ασημί ανταύγειες.

Αρώματα πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων με κυρίαρχα το μέλι άναμα, τον ώριμο ανανά, το ακτινίδιο και τη βανίλια.

Ξηρό στόμα, με δυναμική οξύτητα και επίγευση μαρμελάδας ροδάκινου.

Γαστρονομικοί Συνδυασμοί : Ψάρια σχάρας, μανιτάρια, λευκές παχιές σάλτσες, λευκό κρέας με λεμονάτες σάλτσες και κίτρινα τυριά.

ΤΑΜΑ ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ ΟΙΝΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟ


500 ml | 16,5% vol

Προτείνεται για: Δώρο. Ιδιαίτερες Περιστάσεις.

Κεχριμπαρί χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες.

Έντονη και πλούσια «μύτη» με αρώματα μελιού και αποξηραμένων φρούτων.

Πλούσιο και ζεστό, με την οξύτητα να ισορροπεί την υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Μακρά επίγευση με νότες αποξηραμένων βοτάνων και τρούφας.

Γαστρονομικοί Συνδυασμοί : Πίνεται ως απεριτίφ και επιδόρπιο. Συνδυάζεται με καραμελωμένα φρούτα, φρούτα με μέλι, φoυά γκρα, φρουτοσαλάτες, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και λιπαρά τυριά με μέλι. Σερβίρεται στους 8-10°C.