Όταν η παράδοση και η αρχαιολογία του οίνου συναντούν την καινοτομία…

Το κτήμα Αφιανές δημιουργήθηκε, με πολύ αγάπη και μεράκι, το 1997 στις Ράχες Ικαρίας και από την πρώτη στιγμή βασική επιδίωξη του ιδρυτή του Νίκου Αφιανέ και της συζύγου του Μαρίας ήταν να αποκτήσει το ικαριώτικο κρασί τη θέση που του αξίζει στον άμπελο-οινικό χάρτη της Ελλάδας. Σήμερα και σχεδόν 20 χρόνια μετά οι εκλεκτοί οίνοι Αφιανέ έχουν καταξιωθεί διεθνώς ως ιδιαίτεροι και μοναδικοί στο είδος τους, καθώς αξιοποιούν και συνδυάζουν την αρχέγονη οινική παράδοση της Ικαρίας, με τις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών της και καινοτόμες μεθόδους οινοποίησης και καλλιέργειας.

Πρωταρχικό μας στόχο αποτελεί η συνέχιση του παραδοσιακού και ιδιαίτερου τρόπου οινοποίησης της Ικαρίας, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και γίνονταν σε εξωτερικό χώρο μέσα σε πιθάρια χωμένα στη γη. Η ανάδειξη αποκλειστικά των γηγενών ποικιλιών, Φωκιανό και Μπεγλέρι, που δίνουν Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Ικαρία, συγκαταλέγεται επίσης στους βασικούς στόχους μας.

Η καινοτομία, αποτελεί διαρκή επιδίωξή μας και στο πλαίσιο αυτό έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ελέγχουμε και να χρησιμοποιούμε τις άγριες γηγενείς ζύμες, έτσι ώστε να δημιουργούμε κρασιά ξεχωριστά, που μπορούν να ικανοποιήσουν αλλά και να εντυπωσιάσουν τους οινόφιλους ανά τον κόσμο. Επιπρόσθετα, καινοτομούμε με την οινοποίηση φυσικού αφρώδους οίνου, δίνοντας νέα προοπτική στις δύο εγχώριες ποικιλίες μας.
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε εξελίξει την οινοποίηση στον υπαίθριο χώρο του οινοποιείου μας και παράγουμε κρασιά με ελάχιστη παρεμβολή μηχανών, τα διεθνώς γνωστά ως Natural wines. Παράλληλα, ακολουθούμε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, τόσο για τα αμπέλια όσο και για το οινοποιείο μας, με οργανισμό πιστοποίησης τη ΔΗΩ, ενώ έχουμε αρχίσει να εισάγουμε στην καλλιέργεια τις αρχές της βιοδυναμικής.

Το παραδοσιακό πατητήρι κατέχει δεσπόζουσα θέση στο κτήμα μας και φυσικά ο ρόλος του δεν είναι διακοσμητικός, ενώ όλες οι ετικέτες μας είναι περιορισμένης παραγωγής, γιατί πιστεύουμε ότι σεβόμενοι το περιβάλλον, εκείνο θα μας δώσει αυτό που μπορεί, αποζημιώνοντάς μας για τη σύνεση και την υπομονή μας. Αυτό είναι άλλωστε και το μέτρο που ορίζει τη ζωή στην Ικαρία από τα πρώτα ιστορικά χρόνια.

❝Κρασιά ακατέργαστα, φυσικά, αφιλτράριστα βιοδυναμικής & βιολογικής καλλιέργειας❞

Τα εγκαίνια, το 1ο Διεθνές Συνέδριο και το Κέμπριτζ

Το σύγχρονο οινοποιείο μας, στον Προφήτη Ηλία Ραχών, εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2007 και τα εγκαίνιά του συνέπεσαν με το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαιολογία του Οίνου, που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Στο πολύ σημαντικό αυτό γεγονός και μοναδικό στο είδος του μέχρι σήμερα, εικοσιοκτώ ακαδημαϊκοί από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου παρουσίασαν πρωτότυπες εργασίες, που ανέλυαν και ερμήνευαν την εξέλιξη της κοινωνίας με βάσει τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τους τρόπους παραγωγής και φύλαξης του κρασιού. Στο πλαίσιο του οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν και το οινοποιείο μας, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή του στη διατήρηση ενός αρχέγονου τρόπου οινοποίησης.

Το συνέδριο αυτό αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη νέα και πολλά υποσχόμενη πορεία της Ικαρίας στον κόσμο του κρασιού, καθώς αναδείχθηκαν οι δύο μοναδικότητες του νησιού σε επίπεδο οινοπαραγωγής: το χωμένο μέσα στη γη πιθάρι και το σιφούνι.

Η νέα γενιά και η φιλοσοφία μας

Οι παγκόσμιες διακρίσεις σε διαγωνισμούς και οι αναφορές σε ελληνικά και διεθνή media σχετικά με το οινοποιείο και τα κρασιά μας συνέβαλαν σημαντικά στο να μπει ξανά και δυναμικά η Ικαρία στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Είμαστε περήφανοι γι αυτό και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το έργο ζωής που έχουμε επιλέξει, τώρα πια και με την ενεργή συμμετοχή των δύο παιδιών μας.

Ο γιο μας Κωνσταντίνος Αφιανέ, οινοποιός, με σπουδές στο Μπορντό και η κόρη μας Ευτυχία Αφιανέ που σπούδασε μάρκετινγκ στη Νίκαια της Γαλλίας αποτελούν τη νέα γενιά του κτήματός μας. Έχουν ήδη ενσωματωθεί στην ομάδα μας, συνεισφέρουν ουσιαστικά και δεν σταματούν να θέτουν νέους και μεγαλόπνοους στόχους.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και μεράκι να δημιουργούμε εξαιρετικά κρασιά, ιδανικά για να συνοδέψουν τις πιο όμορφες και σημαντικές στιγμές της ζωή σας. Επίσης και επειδή πιστεύουμε στη δύναμη της προσωπικής επαφής θα θέλαμε να γνωρίσουμε από κοντά όλους τους φίλους του κτήματος και των κρασιών μας. Σας περιμένουμε στο νησί και στο κτήμα μας για να σας ξεναγήσουμε αλλά και για να σας ενημερώσουμε σχετικά με το έργο μας, έτσι ώστε να γίνετε υποστηρικτές και συνοδοιπόροι μας.

Σας υποσχόμαστε ότι η ξενάγηση στο κτήμα μας, που είναι κτισμένο μέσα σε αμπελώνα σε υψόμετρο 610 μ., θα σας μείνει αξέχαστη. Θα είναι μία εμπειρία ζωής, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει περιήγηση στο “κυκλώπειο πέταλο”, στο παραδοσιακό πυθοστάσι, στο λαογραφικό μουσείο, στο αρχαιοπρεπές θέατρο Διόνυσος του κτήματός μας, αλλά και δοκιμή των κρασιών μας με θέα το Αιγαίο πέλαγος.