«Αστροκατάνυξη» – μια εκδήλωση που έχει σκοπό να μας ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες κάτω από το σκοτεινό ουρανό στο οινοποιείο Αφιανές.

Η Ικαρία αποτελεί αφετηρία στη διαστημική ιστορία με τον Ίκαρο να πραγματοποιεί την πρώτη πτήση. Ο σύγχρονος Ίκαρος «ταξιδεύει» πλέον έτη φωτός μακριά, διευρύνοντας τους ανθρώπινους ορίζοντες σε μέρη μακρινά έξω από τη Γη, πέρα ακόμη και από το Ηλιακό Σύστημα. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί σε κόσμους μακρινούς και να αναζητήσουμε τη ζωή σε μέρη εξωτικά. Οι αστρονόμοι Άγγελος Τσιάρας και Αναστασία Κόκορη, πιλότοι αυτής της διαδρομής, θα μας ξεναγήσουν στον κατανυκτικό ουρανό της Ικαρίας μιλώντας για πλανήτες και ζωή στο σύμπαν.

 

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022,

Θέατρο Διόνυσος, οινοποιείο Αφιανές Προφήτης Ηλίας Ράχες

Ώρα 21.00

Είσοδος 7 ευρώ (ελεύθερη είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών) 

 

Τίτλος ομιλίας: Ταξιδεύοντας σε άλλους πλανήτες

Τα τελευταία χρόνια  οι ανακαλύψεις εξωπλανητών (πλανητών έξω από το Ηλιακό Σύστημα) αυξάνονται καθημερινά με ραγδαίο ρυθμό. Γνωρίζοντας πλέον ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν τόσοι πλανήτες όσοι και οι αστέρες, γεννιούνται νέα ερωτήματα σχετικά με τους εξωπλανήτες και την πιθανότητα να φιλοξενούν ζωή:

– Πως μοιάζουν;

– Πόσο μοναδική είναι η Γη σε σχέση με τους άλλους πλανήτες;

– Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες πέρα από τη Γη;

– Ποιες είναι συνθήκες που απαιτούνται για να ευδοκιμήσει η ζωή;

 

Αυτά τα ερωτήματα είναι μερικά από τα οποία θα απαντήσουν οι αστρονόμοι/ομιλητές στο μοναδικό περιβάλλον του οινοποιείου Αφιανες. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο.

 

Ομιλητές:

Αναστασία Κόκορη: Είναι πτυχιούχος αστρονομίας και πλανητολογίας του πανεπιστημίου Birkbeck του Λονδίνου, απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος ΑΠΘ καθώς επίσης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα της επικοινωνίας της επιστήμης στο πανεπιστήμιο DCU της Ιρλανδίας. Σήμερα είναι υπεύθυνη για δραστηριότητες επικοινωνίας αστρονομίας στο ευρύ κοινό και συγκεκριμένα στο πεδίο των εξωπλανητών για τη διαστημική αποστολή Ariel στο πανεπιστημιακό κολλέγιο του Λονδίνου. Έχει πολυετή εμπειρία εργασίας σε αστεροσκοπεία στην Ιρλανδία και στην Αγγλία όπως το Royal Observatory Greenwich. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην επικοινωνία της αστρονομίας στο ευρύ κοινό καθώς επίσης και στον τομέα των εξωηλιακών πλανητών.

Άγγελος Τσιάρας: Ο Άγγελος είναι Διδάκτωρ Αστρονομίας του UCL (Λονδίνο, 2017) και πτυχιούχος Φυσικής του ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη, 2014). Σήμερα εργάζεται ως ερευνητής στο αστεροσκοπείο Arcetri (Φλωρεντία). Το αντικείμενο της έρευνάς του είναι οι εξωηλιακοί πλανήτες και πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση των ατμοσφαιρών αυτών με τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, James Webb και Ariel. Ένας από τους βασικούς στόχους της δουλειάς του είναι η επικοινωνία της επιστήμης και η διάθεση εργαλείων ανάλυσης δεδομένων στο ευρύ κοινό, σε ερασιτέχνες αστρονόμους και σε μαθητές.