ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ΕΝΑ ΔΙΑΡΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Με την Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα, χορογράφο της ομάδας Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ & Πρόεδρο του Συλλόγου Έρευνας & Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού

Τετάρτη 07/09/2022

Ώρα: 19:00 – 21.30

Θέατρο Διόνυσος, οινοποιείο Αφιανές

Εισιτήριο 15 ευρώ

Μέσα από την παρουσίαση/ εργαστήριο «Αρχαίο Σώμα» επιχειρούμε ένα ταξίδι στο χρόνο, για να γνωρίσουμε την αίσθηση του αρχαίου χορού, το συναίσθημά του, τον ενθουσιασμό του, την ποιότητά του, όχι με τρόπο διδακτικό, αλλά περισσότερο ερευνητικό, ανακαλύπτοντας τη γεωμετρία του σώματός μας, αλλά και την ψυχή μας. Αν κοιτάξουμε βαθιά το κινησιολογικό κώδικα των αρχαίων μας αγαλμάτων θα μας αποκαλύψει πολλά για την αρμονία και τη ροή της ενέργειας στο σώμα, αλλά και για τη σωστή στάση. Το μυστικό στο δικό μας χορό της αρχαιότητας ήταν η φυσική ροή της κίνησης. Όταν η κίνηση ρέει, η ενέργεια διαχέεται, το σώμα λειτουργεί, τα κέντρα ανοίγουν. Με έμπνευση από τις παραστάσεις αγγείων και τοιχογραφιών, από αγάλματα και αναφορές αρχαίων συγγραφέων για την όρχηση, αφηνόμαστε να ανακαλύψουμε τον αρχαίο- και όχι μόνο- χορό που κρύβεται στα κύτταρά μας, να μυηθούμε στα μυστικά της αρμονίας, της κίνησης και της ψυχής του κόσμου.

  •  Τάση & Στάση του σώματος. Το ξεκίνημα του χορευτή (στάση της Αφροδίτης).
  •  Η σημασία των χεριών/ Βασικές θέσεις -frienge lines
  • Ποιότητες κινήσεων (Λυρική, Δωρική, Βακχική)
  • Μέτρα & ρυθμοί
  • Είδη χορών στην αρχαιότητα (τυρβασία, κόρδακας, γέρανος, πομπικός, τελεστικός)
  • Σχηματισμοί ομαδικών χορών
  • Συντονισμός κίνησης με κρουστά, κύμβαλα, τύμπανα, σείστρα, θύρσο και πέπλο. Η χρήση οργάνων από τους ίδιους τους χορευτές βοηθά να συντονίσουν το σώμα τους με το ρυθμό και να γίνουν οι ίδιοι χορηγοί (ηγούμαι του χορού).
  • Βακχεία & Διονυσιακός κύκλος. Από το Ένα στο Όλον και από τη γείωση στον εν-θουσιασμό (επαφή με το Θείον)

Για τη συμμετοχή δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στο χορό. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να φορούν άνετα ρούχα και να αφαιρέσουν τα παπούτσια.