Θέατρο «Διόνυσος»

Το μικρό αρχαιοπρεπές θέατρο«Διόνυσος» βρίσκεται μέσα στο αμπέλι μας, έχει θέα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου και μας δίνει τη δυνατότητα να φιλοξενούμε κυρίως το καλοκαίρι ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως θεατρικά δρώμενα, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά. Το δημιουργήσαμε με στόχο να ζωντανέψουμε ξανά την παράδοση μας, συνδέοντάς την με τη μυθολογία και την ιστορία του νησιού μας, ώστε να φέρουμε και πάλι κοντά το θεό Διόνυσο με το κρασί και την άμπελο.

Το θεό του Κρασιού που σύμφωνα με τη μυθολογία, τόπος γέννησης του είναι η Ικαρία, καθώς ο πατέρας του, ο Δίας, για να τον προστατέψει από την οργή της Ήρας, τον μετέφερε μέσα στη γάμπα του και τον έκρυψε μέσα σε σπηλιά στην περιοχή Ιερό, στο Φάρο. Έτσι, οι τότε κάτοικοι του νησιού είχαν την τύχη να είναι οι πρώτοι που διδάχτηκαν από τον ίδιο το Διόνυσο την τέχνη της οινοποίησης και της καλλιέργειας της αμπέλου. Η Ικαρία, λοιπόν, δικαιωματικά κατέχει την πρώτη ονομασία προέλευσης κρασιού, του ονομαστού κατά την αρχαιότητα Πράμνειου οίνου.

Από το 2007, στο θέατρο του Κτήματός μας έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε το Φεστιβάλ «Ίκαρος», μια αξιόλογη προσπάθεια, την οποία οργανώνει ο γνωστός μουσικόs και κιθαρίστας Βαγγέλης Φάμπας, με την αρωγή του Δήμου Ικαρίας. Όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχουν φιλοξενηθεί οι εξής καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα:

  • από την Ικαρία, όπως οι: Θεολόγος Κάππος, θεατρική ομάδα Dυente, Ηλέκτρα Παπασιμάκη, Κούλα Σπανού, Νίκος Πλάκας, Δέσποινα Σιμάκη κ.ά.

  • γενικότερα από την Ελλάδα, όπως οι: Γιώτα Νέγκα, Έλλη Πασπαλά, Haig Yiazijian, Σαβίνα Γιαννάτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελένη Πέτα, Κατερίνα Διδασκάλου, Il Parraiso, Δώρος Δημοσθένους, Stringless, Ευγενία Καρλάφτη, Αδελφές Βουγιούκλη, Σπύρος Γραμμένος, Μόρφω Τσαϊρέλη και άλλοι σημαντικοί καλυτέχνες.

  • αλλά και από το εξωτερικό, όπως οι: Kolektif IstanbulAires des Argentina, Panselinos Εnsemble, μουσικό παραδοσιακό σχήμα από τη Νορβηγία κ.ά.

Στο θέατρο «Διόνυσος» του Κτήματος Αφιανές υπάρχει επίσης η δυνατότητα να διοργανώσουμε μαζί και τις δικές σας δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό (θεατρικά δρώμενα, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συνέδρια κ. ά.), καθώς και οποιαδήποτε κοινωνική σας εκδήλωση (γάμους, βαπτίσεις κ.ά.). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα: 22750 40008, 22750 41556, 6977893731 και 6970556360.

* Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο «Διόνυσος» κατά το 2024, αλλά και τα επόμενα χρόνια, επισκεφθείτε την ενότητα του site μας «ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ».

Ενδιαφέρον για εκδήλωση