Η δική μας Ικαρία
Στο βορειανατολικό Αιγαίο βρίσκεται η Ικαρία και είναι γνωστή για την υπέροχη φύση της, για τα καταπράσινα και πολύ κοντά στη θάλασσα βουνά της, για τις παραλίες της και για τα πανέμορφα πεζοπορικά μονοπάτια της. Φημίζεται για τα πασίγνωστα πανηγύρια της (σχεδόν 100 πραγματοποιούνται όλο το χρόνο), για τους μοναδικής νοστιμιάς γευστικούς καρπούς της και φυσικά για το εξαιρετικό κρασί της, που επανήλθε δυναμικά από το 2008 στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.
Είναι ένα νησί μοναδικό από πολλές απόψεις, πλούσιο σε φυσικές συνθέσεις και ένα από τα μέρη που διεκδικεί τον τίτλο του τόπου γέννησης του θεού Διόνυσου. Έχει πολλά χωριουδάκια κρυμμένα μέσα σε τεράστιους ογκόλιθους, δάση, πλαγιές, ποτάμια και παραλίες. Ένα χαρακτηριστικό του τόπου είναι ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δεν κατασκευάσθηκε κανένα μεγάλο ή επιβλητικό κτίσμα και όλα παραμένουν λιτά, όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή των κατοίκων.
Την τελευταία δεκαετία έχει αναδειχθεί και το φαινόμενο της μακροβιότητας των Ικαριωτών, που αποδίδεται στην ενεργή και καλής ποιότητας ζωή. Βασικά αγαθά του διαιτολογίου των ντόπιων, που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες συντελούν στη μακροζωία τους, είναι τα βότανα, τα άγρια τοπικά λαχανικά, τα μανιτάρια, το μέλι και φυσικά το κρασί ή αλλιώς ο Πράμνειος οίνος, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα.
Η Ικαρία φημίζεται για τους ιδιαίτερους ρυθμούς της και τη φιλοσοφία των κατοίκων της για τη ζωή. Είναι ένας ιδιαίτερος τόπος με μια κουλτούρα που σίγουρα αξίζει να γνωρίσετε. Οι Ικαριώτες είναι άνθρωποι φιλόξενοι, ήρεμοι και πρόθυμοι. Συνήθως θα σας καλέσουν για κρασάκι και τοπικούς μεζέδες όλες τις ώρες της ημέρας και ίσως να ξεχαστείτε με την κουβεντούλα. Ακόμα και αν σας γνώρισαν την ίδια στιγμή είναι πολύ πιθανό να απολαύσετε την παρέα τους και να την αναζητήσετε αργότερα.
Σημαντικό αξιοθέατο του τόπου μας αποτελούν και τα παλιά παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, που καταδεικνύουν την απλότητα και την πρακτικότητα των παλιών κατοίκων, οι οποίοι θέλοντας να προστατευθούν από τους πειρατές προτιμούσαν να χτίζουν το σπιτικό τους κάτω από ογκόλιθους. Αν θέλετε να ανακαλύψετε την τοπική ιστορία μπορείτε να επισκεφθείτε τα λαογραφικά μουσεία των χωριών Άγ. Πολύκαρπος, Βρακάδες και Άγ. Κήρυκος, την αρχαιολογική συλλογή στον Κάμπο Ευδήλου (αρχαία Οινόη), το αρχαιολογικό μουσείο του Άγιου Κηρύκου, το Ναό της Άρτεμης στο Να, τον πύργο του Δράκανου και τη συλλογή με τα ευρήματα της ανασκαφής του στο ανατολικό άκρο του νησιού, καθώς και τον κόλπο του Ιερού με τη σπηλιά του Διόνυσου.
Μπορείτε επίσης, να απολαύσετε τη σπάνια ομορφιά του νησιού μας και να παρατηρήσετε από κοντά τη βιοποικιλότητα του και μέσα από οργανωμένες πεζοπορίες σε χαρτογραφημένα παλιά μονοπάτια. Και φυσικά μην χάσετε την ευκαιρία να διασκεδάσετε σε κάποιο από τα ξακουστά ικαριώτικα πανηγύρια, που λαμβάνουν χώρα σε κάθε χωριό, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ακούγοντας παραδοσιακή μουσική, πίνοντας κρασάκι και τρώγοντας κρέας ρασκό.
Η Ικαρία είναι νησί ορεινό, πράσινο, με πολλά τρεχούμενα νερά, έχει έκταση 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 8.000 μόνιμους κατοίκους. Η οροσειρά που τη διασχίζει ονομάζεται Πράμνος (Αθέρας), η υψηλότερη κορυφή αγγίζει τα 1.050 μέτρα και οι ακτογραμμές ξεπερνούν τα 150 χιλιόμετρα σε μήκος. Η νότια πλευρά της είναι περισσότερο απόκρημνη, σε σχέση με τη βόρεια πλευρά στην οποία σχηματίζονται αρκετά οροπέδια, όπως το Πέζι, τα Αμμούδια, η Εριφή, τα Αρνοπέζια κ.ά. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και ο τουρισμός. Βέβαια πολλές φορές θα ακούσετε κάποιον Καριώτη να λέει, πως… «η ευτυχία δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά».
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειαστείτε σχετικά με την Ικαρία (καιρό, πρόσβαση, δρομολόγια, πανηγύρια κ.λπ.), μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω ιστότοπους.
- www.visitikaria.gr
- www.island-ikaria.com
- www.discoverikaria.com
- www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=74