Η ΚΑΒΑ ΜΑΣ

Για περισσότερα από 20 χρόνια, με πολύ αγάπη, έμφαση στις βιολογικές μορφές καλλιέργειας και με διάθεση δημιουργικού πειραματισμού, καλλιεργούμε στον τόπο μας τις δύο τοπικές Π.Γ.Ε. ποικιλίες σταφυλιών,  Φωκιανό και Μπεγλέρι. Οινοποιώντας με διαφορετικές τεχνικές και χρησιμοποιώντας πειραματικούς αμπελώνες σε διαφορετικά υψόμετρα και μικροκλίματα σε όλη τη δυτική πλευρά του νησιού, παρατηρήσαμε ότι οι δύο αυτές άγνωστες στον υπόλοιπο κόσμο ποικιλίες, παράγουν εξαιρετικά τελικά προϊόντα, με μεγάλη διάρκεια και βελτίωση σε βάθος χρόνου, σε μπλεντ και μονοποικιλιακά (έτσι οινοποιούμε τα  τελευταία δέκα χρόνια).

Όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένοι τρύγοι μας έδωσαν οίνους εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής αξίας, που φυλάσσονται στην κάβα μας και σας προτείνουμε να τους δοκιμάσετε σε συνδυασμό με κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής αλλά και ικαριακής κουζίνας.

Από την ποικιλία Φωκιανό κατά τα πρώτα δύο χρόνια παράγονται φρέσκοι και υψηλής οξύτητας ερυθροί οίνοι, που παραπέμπουν αρωματικά σε κόκκινα φρούτα

του δάσους (κεράσια, βύσσινα, πετροκέρασα, βατόμουρα και μαύρα μούρα). Στα πέντε χρόνια κυριαρχούν πλέον τα πιο ώριμα κόκκινα φρούτα του δάσους, μαζί με μπαχαρικά (λευκό πιπέρι συνήθως) και Ικαριακά τοπικά φρύγανα (ακισαρέ, μελισσόχορτο κ.ά.). Από τα οκτώ με δέκα χρόνια και έπειτα η ποικιλία δίνει όλα τα προαναφερθέντα σε μορφή αρώματος μαρμελάδας, δημιουργώντας οίνους που κολλάνε σε όλη την κοιλότητα του στόματος, παχιά ποτά που πλέον θυμίζουν λικέρ και γλυκά του κουταλιού της γιαγιάς. Άλλοτε γίνεται ένα γύρισμα σε «αιματώδεις» οίνους, με αρώματα επεξεργασμένου δέρματος και αίσθηση δυνατού λικέρ δαμάσκηνου, ανάλογα με την εσοδεία.

Από τη ποικιλία Μπεγλέρι παράγονται λευκοί οίνοι με εκρηκτικές οξύτητες, πολύπλοκο χαρακτήρα και αρώματα που παραπέμπουν σε φρέσκα τροπικά φρούτα, όπως ανανά, ακτινίδιο, γλυκολέμονο και μάνγκο. Μετά τα δύο χρόνια αρχίζουν να κυριαρχούν τα πιο ώριμα τροπικά φρούτα, δίνοντας πιο μεστά κρασιά με πιο στρωτό σώμα, πιο γεμάτα και παχύρευστα. Μετά την πενταετία επικρατούν τα ώριμα πυρηνόκαρπα, όπως νεκταρίνι και βερίκοκο, ενώ με την κάθοδο της οξύτητας τους, αρχίζουν να εμφανίζονται στοιχεία λικέρ. Η πλέον θεαματική αλλαγή έρχεται στη δεκαετία, όταν κυριαρχούν τα γήινα αρώματα, με πιο έντονα αυτά της κερήθρας, των πλευρώτους και άλλων μανιταριών που φυτρώνουν στην Ικαρία.

Αξίζει να δοκιμάσει κανείς έστω και μία φορά έναν από τους παλαιωμένους οίνους (πενταετίας και άνω) που περιλαμβάνονται στην Κάβα μας!

 

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΣ ΜΑΣ

 1. ΜΠΕΓΛΕΡΙ 2008 / Παλαιωμένος Λευκός Οίνος (750ml - 13,2%vol)

Λαμπερό χρυσαφί χρώμα με μελένιες ανταύγειες. Άρωμα μαρμελάδας λεμόνι σε συνδυασμό με φυτικές νότες λεμονόχορτου στη μύτη. Στόμα παχύ, με ίχνη ελαφριάς οξείδωσης και ευχάριστη διάρκεια. Εκρηκτικός συνδυασμός αρωμάτων λεμονιού μαζί με κομπόστα ροδάκινο στην επίγευση. Βραβευμένο στο  διεθνή διαγωνισμό I.W.C. του Λονδίνου με την 4 η θέση ανάμεσα σε 9.000 ετικέτες.Συνοδεύει εξαιρετικά όλα τα θαλασσινά πιάτα, τα καλοψημένα αλλά και τα ελαφριά. Ιδιαίτερο είναι το ταίριασμα του με φρέσκα ψάρια, καλαμάρια, αλλά και άγρια βλίτα με λεμόνι. Συνδυάζεται επίσης με πλούσιες λευκές σάλτσες που συνοδεύουν μακαρονάδες, φιλέτα κοτόπουλο με εστραγκόν, σκαλοπίνια κ.ά. Για να αποδώσει το άρωμά του στον μέγιστο βαθμό, το ΜΠΕΓΛΕΡΙ 2008 χρήζει αερισμού τουλάχιστον μισής ώρας πριν την κατανάλωση.

2. ΨΑΡΟΝΙΚΟΛΑΣ 2001 / Παλαιωμένος Λευκός Οίνος (750ml - 12,5%vol) 

Χρυσόξανθο χρώμα με χαρακτηριστική λάμψη και ασημί ανταύγειες. Πλούσια αρώματα από μέλι άναμμα, ώριμο ανανά και ακτινίδιο στη μύτη. Ξηρό, με  δυναμική οξύτητα στο στόμα και επίγευση μαρμελάδα ροδάκινο. Ταιριάζει γευστικά με ένα ευρύ φάσμα εδεσμάτων: φρέσκα θαλασσινά (μόνο πρώτης  διαλογής), όστρακα και μαλάκια, μανιτάρια αλά κρεμ, τυριά ελαφριά αλλά και λιπαρά ή πικάντικα (από Ικαριώτικη καθούρα έως καμαμπέρ και ροκφόρ), ε κλεκτά λευκά κρέατα και φιλέτο ψαρονέφρι.

3. ICARUS ROSÉ 2008 / Παλαιωμένος Ροζέ Οίνος (750ml - 14,5%vol)

Εντυπωσιακό ρουμπινί χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Πλούσιο άρωμα από μαρμελάδα άγριων φρούτων του δάσους στη μύτη. Έντονη οξύτητα στο στόμα και γεύση που συνδυάζει ώριμο κεράσι με μέλι άναμμα, οδηγώντας σε ένα πολύπλοκο, αλλά ισορροπημένο και αρμονικό σύνολο. Σώμα δυνατό και πυκνό. Ένας «ερωτικός» οίνος που συνδυάζεται με κόκκινες πλούσιες σάλτσες, γκουρμέ μακαρονάδες, μαλακά εδέσματα και ιδιαίτερα με φρούτα της θάλασσας.

4. NICARIA 2002 / Παλαιωμένος Ερυθρός Οίνος (750ml - 12,5%vol)

Επιβλητικό καφετί σκούρο χρώμα, που θυμίζει ίζημα, με σκούρες πορτοκαλί ανταύγειες. Αρώματα επεξεργασμένου δέρματος επικρατούν στον έντονο αρωματικό του χαρακτήρα που αποτυπώνεται στη μύτη όπου και κυριαρχούν τα γήινα αρώματα. Στόμα ζωικό, στυφό με ευδιάκριτες τανίνες και επίμονο τελείωμα. Συνδυάζεται άψογα με καλοψημένα κρέατα κάθε είδους και πλούσιες ή πικάντικες κόκκινες σάλτσες.

5. NICARIA 2001 / Παλαιωμένος Ερυθρός Οίνος (750ml - 12,5%vol)

Ζεστό κεραμιδί χρώμα με καφετί ανταύγειες. Πολυπλοκότητα και ένταση στη μύτη. Αρώματα που παραπέμπουν σε «ζωικά», «βρεγμένη γη» και λικέρ βύσσινο. Πλούσιο στόμα, με θερμό άγγιγμα, αισθητές τανίνες και κυρίαρχες τις «αιματώδεις» και «δερμάτινες» γεύσεις σε πλήρη αρμονία με λικέρ δαμάσκηνο. Συνοδεύει εξαιρετικά τα κίτρινα, πλούσια ή πικάντικα σκληρά τυριά, τα κρέατα σχάρας και τις χοιρινές τηγανιές. 

6. ΤAMA ΠΙΘΑΡΙ 2008 / Παλαιωμένος Ερυθρός Οίνος φυσικώς γλυκύς (500ml - 18,2%vol)

Έντονο μελένιο χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Τα αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου, σύκου, χουρμά και λικέρ πορτοκαλιού κυριαρχούν στη μύτη. Στόμα πυκνό με μακρά επίγευση από μέλι ερείκης. Ταιριάζει εξαιρετικά με μαλακά και ελαφριά τυριά, γλυκά του κουταλιού, παγωτά, σοκολάτες και φρέσκα μανιτάρια, ψημένα μαζί με πορτοκάλια και μανταρίνια.

7. ΠΙΘΑΡΙ 2008 / Παλαιωμένος Ερυθρός Οίνος (750ml - 14,5%vol)

Επιβλητικό ρουμπινί χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Στόμα σκληρό, θερμό και τανικό, με μακρά επίγευση από ώριμο κεράσι. Για να αναδυθούν τα πλούσια αρώματα, που συνθέτουν το ιδιαίτερο αρωματικό δυναμικό του (κόκκινα φρούτα, καρύδι, βανίλια και γάλα εβαπορέ), χρήζει μετάγγισης τουλάχιστον  μίας ώρας πριν την κατανάλωση. Συνοδεύεται με κόκκινο κρέας, κίτρινα τυριά, αλλά και παραδοσιακά πιάτα της ικαριακής κουζίνας, όπως γιουβέτσι ή αρνάκι  τη γάστρα.